ЕНЕРГО-ПРО и ВиК-Шумен подписаха допълнение към  споразумението от септември 2013 година, с което бяха разсрочени старите задължения за консумирана електроенергия на водоснабдителното дружество. Повод за подписаното допълнение е фактът, че от края на миналата година, ВиК Шумен започна да забавя плащанията на текущите задължения, в резултат на което дългът започна да расте и към днешна дата, достигна близо 1,3 млн. лева.
Домакин на днешната среща, която се проведе в сградата на Областна администрация Шумен, беше областният управител Венцислав Венков. В присъствието на кмета на Шумен Красимир Костов и омбудсмана Иван Капралов, управителите на ЕНЕРГО-ПРО, Стефан Абаджиев и на ВиК Шумен, Светлозар Дамянов подписаха допълнение към споразумението за разсрочване, с което водоснабдителното дружество се ангажира да покрие задължения от м.февруари  на вноски  до август 2014 г.
Параметрите на схемата на разсрочване са предварително дискутирани и съгласувани между представителите на двете дружества.
Управителят Стефан Абаджиев отново обясни, че след трикратното намаление на цените на електроенергията през миналата година, ЕНЕРГО-ПРО Продажби е поставено в ситуация, при която не може да понесе финансовата тежест от забавянето в плащанията на ВиК Шумен. Затова едно ново нарушаване на графика на плащанията би принудило компанията да ограничи електрозахранването на обекти на дружеството, за да предотврати нарастването на дълга.
„Бяхме изправени пред трудни решения, но в диалог с ръководството на ВиК Шумен и със съдействието на областния управител и кмета на Шумен, постигнахме споразумение за нова схема на погасяване на старите задължения. Надявам се, че с активната подкрепа на жителите на Шумен, водоснабдителното дружество ще се стабилизира и ще изпълни своя финансов ангажимент към ЕНЕРГО-ПРО“, заяви Стефан Абаджиев. Управителят на ЕНЕРГО-ПРО благодари на областния управител Венцислав Венков и на кмета Красимир Костов за подкрепата и за личната ангажираност към решаването на този толкова важен за жителите на област Шумен въпрос.