179 деца в Русе, които са родени през 2010 година и са кандидатствали за детска градина, не са намерили място в забавачка при първото класиране. То бе обявено вчера и е първото, за което документи се подаваха изцяло по електронен път. Причината е, че родителите им са декларирали желанието си те да бъдат в градините с най-атрактивно местоположение, това са „Чучулига“, „Слънце“ и „Радост“, обясни за „Утро“ началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ към Общината Сашо Щерев. Класираните малчугани са 1011, а незаетите места са 231. Най-много свободни места има в градините „Детелина“, „Ралица“ и „Пролет“.
Други регистрирани 46 деца не са попаднали в класирането, защото то е обхванало само тези, които са родени през 2010 година и които попадат в първа възрастова група. По-малките, какъвто е случаят, ще участват на следващ етап на класиране, тъй като децата все още посещават ясла, обясни Щерев.
Класираните малчугани трябва да бъдат записани до 28 юни. Тези от тях, които закъснеят или не успеят да докажат предимствата, които са декларирали и благодарение на които са приети, ще отпаднат и за тях вариантът е да разчитат на следващи класирания.
Регистрациите на децата, които не са приети, могат да бъдат редактирани, като се посочат други детски градини. Най-добре е промените да започнат от понеделник, за да не се натовари системата, съветва Щерев. Редактирането на информацията е възможно до 3 дена преди 19 юли и 4 септември, когато се предвижда да са следващите класирания.
Общо 1242 свободни места в детски заведения бяха обявени от Общината. За тях са кандидатствали 1211 малчугани. Това означава, че места ще има за всички деца, но не всички желания могат да бъдат удовлетворени. Направихме максималното, обясни Щерев. 91% от приетите деца са класирани по първо желание. Резултатите от приема могат да бъдат видени на адрес https://dzpriem.ruse-bg.eu/.