България няма да наложи вето на евентуални санкции на Русия. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски.

"Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпросите, така че всички страни-членки в някаква степен начин да са удовлетворени от крайните решения", заяви премиерът.

Пламен Орешарски се срещна с представители на бизнеса – членове на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Премиерът обясни, че опитът от последните няколко съвета показва, че въпреки предварителни различия крайните решения и заключенията бяха подкрепени от всички. На въпрос дали България ще допусне Сергей Наришкин, който е в забранителния списък, премиерът попита: Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?

Премиерът каза, че върху Южен поток се работи технически. "Това беше една от темите и подчертах, че такъв голям проект, изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от параметрите", каза той. Орешарски каза, че се чули и критики на срещата, че излъчваме различните институции различни сигнали. "Аз отговарям за позицията на МС и правя усилия цялостната позиция на държавата, т.е. и на другите институции да бъде сравнително балансирана. Критики към нашата позиция нямаше", каза той. Министър–председателят обясни, че са говорили за сигнали, излъчвани преди КСНС. Позицията от вчера той определи като такава, която е в "значителна степен балансирана".

На срещата с руския бизнес е прозвучало желанието взаимодействието между правителство и бизнеса да стане по–публично и "по–малко някак си конфузно", по думите на домакините. Премиерът също каза, че е много доволен от срещата. "Важността се засилва и от развитието на последните обстоятелства – кризата в Украйна и взаимоотношенията ЕС – Русия", каза Пламен Орешарски. Той подчерта, че има притеснени сред българския бизнес от гледна точка на перспективите най–малкото за туристическия сезон, а и за цялостното развитие на българо–руските търговски икономически контакти. Имало е и детайлни въпроси – за транспортните връзки, за визите – опасения, че ще се усложнят във връзка с пръстовите отпечатъци, които след известно време трябва и ние да въведем.

"За мен беше много полезна срещата, да чуя настроенията и на тази част от българския бизнес, която има по–активни контакти с руския бизнес", обобщи премиерът. Той каза, че чул опасения от гледна точка на трудно прогнозируемата сега реакция например на руските граждани, които решават сега да посетят България през лятото. "На този етап не можем да говорим за загуби, по – скоро вълнения дали всичко ще бъде нормално", каза той.