Ако мъжете се чувстват уверени за размера на своята мъжественост в спалнята, те изведнъж я губят, когато попаднат в мъжката съблекалня и могат да я сравнят с тази на другите мачовци, установи австралийско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Проучването било осъществено от екипа на д-р Анабел Чан Фън от университета "Виктория" и обхванало 738 пълнолетни мъже. Те трябвало да попълнят въпросници за това как възприемат своето тяло. От получените резултати ставало ясно, че повечето от анкетираните на възраст между 18 и 76 години били доста смутени от теглото си, размера на пениса и своята физика. Но вместо да се вълнуват от това какво мислят техните сексуални партньорки за размера на тяхната мъжественост, участниците в проучването били повече притеснени как ще бъдат оценени от останалите мъже.

Според д-р Чан мъжката загриженост за размера много рядко е свързана с това дали ще доставят наслада на половинката или за да бъдат по-добри в леглото. "Тук става въпрос за съревнование между представителите на силния пол, което те евентуално биха могли да загубят. Именно поради тази причина повечето мачовци са силно притеснени в общи съблекални и бани", пояснява специалистът. Според екипа на д-р Чан не само жените са подложени на натиск за това как изглежда тяхното тяло. Подобни неща се наблюдават и в най-интимната сфера в мъжко обкръжение.

И докато повечето мъже нехаят за това какво мислят жените за размера им, друго проучване установи, че той е изключително важен фактор за дамите в XXI век. При направени тестове на участнички в експеримент били показвани снимки на мъже в различни комбинации на ръст, широчина на раменете и размер на пениса. Като най-атрактивни по правило били класирани тези с най-изразена мъжественост.