Липов цвят, смесен с прах, кал и дребни боклуци събират роми в Русе. Изкупуването на билката вече започна и мургавелковците се трудят ударно по улиците и градинките с липи. Замърсеният цвят после се изсушава и пакетира и влиза в търговската мрежа, красиво опакован в кутии за чай.
Според сигнал, получен в редакцията, тази година мургавите „билкари“ са измислили хитър начин за прикритие. Циганките навличали сигнални жилетки върху дрехите си и въоръжени с метли, лопати, кофи и чували смитали падналия на земята липов цвят, като се правели на служителки от чистотата, които почистват улиците и градинките.
„Утро“ не откри вчера от тези тарикатки, но видя цели тумби събирачи на липов цвят по ул.“Видин“. Те си бяха разпределили цялата дължина на улицата и метяха цветовете по земята заедно с боклуците. Брат и сестра пък се мъчеха в кална градинка пред блок в района. Момчето смиташе в калта липовия цвят и го слагаше в кофа. А момичето придърпваше с метлата паднали цветчета от мокрия асфалт под пейка. Ако дойде цялата фамилия, за по малко от час-два пълним цял чувал, но понеже днес сме само двама, ще ни трябва повече време, обясниха братът и сестрата.
Кой и къде изкупува събрания цвят, те запазиха в тайна. По думите им изкупвателите минавали по улиците и прибирали събраното. Изкупуването ставало на око, без количеството да се тегли, на цени от 5, 8 до 10 лева според големината на торбичката. Най-работливите за ден успявали да изкарат по 50 лева, казаха ромите, но уточниха, че те не са от тях. По тарифи в пунктовете килограм суров липов цвят струва 2 лева, а изсушен четири пъти повече, научи „Утро“.