Възможно най-високото възнаграждение, което предвижда наредба на Министерството на здравеопазването, да получават управителите на ДКЦ 1 д-р Цветан Райчинов, Психодиспансера д-р Теменужка Матева и Онкологичния диспансер д-р Камен Кожухаров. Около това становище се обединиха вчера общинската администрация и съветниците по време на заседание на икономическата комисия. Повод стана предложението договорите с медицинските шефове да бъдат удължени и те да продължат да управляват поверените им лечебни заведения. Единственият порязан от съветници и администрация е управителят на ДКЦ 2/Трета поликлиника д-р Емил Панайотов. За него предложението е да взема възможно най-ниското заплащане.
Всичко това в цифри означава, че д-р Райчинов ще запази размера на възнаграждението си - 400% от средната брутна работна заплата в управляваното от него заведение. През първото тримесечие на годината той е получавал 5641 лева. Независимо че д-р Матева и д-р Кожухаров също ще вземат 400% от средните заплати на персонала в своите лечебни заведения, техните възнаграждения ще са доста по-ниски. Досега те са получавали 100% по-малко, което за управителя на Психото е 2349 лева, а за ръководителя на Онкото - 3621. Д-р Панайотов пък е получавал 380% от средната месечна заплата в Трета поликлиника или 3455 лева. А сега ще взема едва 200%.
Основният принцип, на който администрацията се позова за направените промени във възнагражденията, са постигнатите резултати. Не е логично в ДКЦ 2 процентът да е 380, след като заведението е с лоши показатели, а на Психодиспансера, където са добри, да е 300, аргументира се зам.-кметът Даниела Шилкова. Съветниците подкрепиха единодушно нейното предложение, но подчертаха необходимостта да се въведат критерии за определяне на заплатите. Юлиян Гарелов от Синята коалиция+ВМРО предложи да се въведе точкуване в зависимост от балансовите отчети. А Мирослав Славчев от „Атака“ излезе с идея да се преценява натовареността на лечебното заведение и колко и какъв ресурс управлява самият управител. Няма как администрацията да измисли критерии, след като няма такива в наредбата, обясни Шилкова. 
Дали предложените възнаграждения ще бъдат приети и ще влязат в сила, ще стане ясно след решение на общинските съветници на сесията другата седмица.