След седем години прецизна и качествена работа Русе ще се раздели с най-модерната си техника за образна диагностика - ядрено-магнитния резонанс. Нещо повече - с него най-вероятно градът ще остане и без единствения си специалист д-р Злателина Джендова.
Причината за това е, че договорът с фирмата собственик изтича в края на този месец и няма да бъде подновен. По европейски проект МБАЛ-Русе ще получи нова техника, но това ще стане през септември. Докато трае смяната обаче, пациентите ще трябва да пътуват до други градове, за да се изследват с този най-модерен метод, признат като безопасен и най-точен в диагностиката.
Решението на територията на русенската болница да има ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ е на бившия изпълнителен директор на МБАЛ-Русе д-р Минчо Вичев. Той успява да сключи перфектен договор с фирмата „Алфа Бета“ ООД на 20 юни 2006 г. От това сътрудничество
болницата и пациентите й са в изключително благоприятно положение
Според клаузите в договора всички пациенти, настанени в отделенията на МБАЛ-Русе, биват изследвани с ЯМР напълно безплатно. Това не се плаща нито от болницата, нито от Здравната каса - просто е в помощ на лечението. Отделно апаратът обслужва хора, одобрени от Здравната каса за такова изследване, и такива, за които направленията не са стигнали, но са готови да платят 250 лева. Пак по договора процент от цялата заработка на апарата се плаща отново на болницата.
Да работи с тази чудесна съвременна техника тогавашният шеф д-р Вичев кани д-р Злателина Джендова, която по това време е лекар в шуменската болница и вече си е създала авторитет на изключителен специалист. Предлага й добри условия и тя се съгласява. Тъй като владее немски език, производителят на техниката „Сименс“ първо я тества дали става за тази работа, а след това инвестира в обучението й в Австрия и Германия. Явно това усилие си е струвало, тъй като
няма клиника в България, която да оспори нейни коментари и констатации
под снимките. В добре познататата ситуация, когато пациент отиде примерно на операция в София и тамошните лекари държат те да направят всички изследвания, единствено листите на д-р Джендова не подлежат на никакво съмнение. Без издънка за всичките тези години. Във фирмата „Алфа Бета“ лекарката е обикновен служител на заплата, без нито една зимна или лятна отпуска. Защото е единственият специалист. През годините досега нито един от колегите й в Русе не се е квалифицирал в тази област на образната диагностика.
След като става ясно, че дейността на този частен ядрено-магнитен резонанс в Русе спира и д-р Джендова засега няма неустоимо предложение от тукашната болница, поканите към нея заваляват.
Аз нямам проблем, без работа няма да остана, тъй като ме канят в много клиники както в България, така и в чужбина, но бих искала да остана в Северна България заради възрастния си баща, коментира пред „Утро“ лекарката. Всъщност най-вероятните градове за нейна бъдеща месторабота са Варна, Шумен или Търговище, където има нова частна клиника с добра техника, но без специалист като нея.  
Тъй като името на д-р Джендова е достатъчно авторитетно,
изпълнителният директор на болницата д-р Нели Петрова е провела няколко разговора с нея
но нито един не е бил ползотворен.
Ще намерим кой да работи на резонанса, лаконична бе пред „Утро“ д-р Нели Петрова. Тя не скри, че има сериозен кадрови проблем и в Рентгенологията, откъдето през последните години са напуснали седем млади перспективни специалисти. Каква е причината за тяхното излизане от структурата на МБАЛ-Русе, се знае добре в лекарските среди и тя не е свързана нито със заплащането, нито с работното време, а с лошия микроклимат. На д-р Джендова е предложено да остане на работа в отделението на МБАЛ-Русе на общ график. Това означава нощни дежурства и огромна натовареност, като едновременно с тях си движи и работата по ядрено-магнитния резонанс. Не се обиждам, но за толкова години се чувствам специалист в една област и няма причина да променям това, коментира д-р Джендова.
В русенската болница по европейския проект вече има два нови скенера, ехограф и мамограф, но няма кой да работи с тях, тъй като
лекарите не са преминали през специфично обучение за тази съвременна техника
Същото ще се случи и с новия ЯМР, който трябва да се монтира през септември в болницата. Според световната статистика точно наличието и работата с такава модерна техника е онова, което носи чистата голяма печалба на болниците. Само за миналата година през ЯМР са преминали 2039 пациенти, без в тази бройка да влизат настанените в отделенията на болницата. Статистика се води и за населените места, от които пристигат пациенти в Русе - от областите Варна, Добрич, Силистра, Търговище, Велико Търново, Плевен и изобщо цяла Североизточна България.
Най-голяма полза от функционирането на този апарат имат пациентите с неврологични, неврохирургични и ортопедични проблеми. Те са най-голям процент, тъй като
в тези области диагностиката се нуждае от изключителна прецизност
Ако пациент с болен крак има нетърпими болки, чрез един резонанс може да се прецени дали ще влезе на операция за смяна на става или ще се лекува с хапчета за някакво друго заболяване. Туморите и инсултите могат да бъдат точно локализирани и определени като вид и последващо лечение само в ЯМР. За дисковите хернии и проблеми в главата няма нужда да се обяснява допълнително - там терапията без резонанс е връщане назад във времето.
Фактологично погледнато от 1 юли за нас, пациентите, няма никакъв шанс да бъдем изследвани в Русе. Това ще продължи в най-добрия случай до септември, когато би трябвало да се монтира новата, купена с европейски пари техника. След това обаче дали ще се наложи някой тепърва да се учи на принципа „опит-грешка“, или ще разчитаме на добър специалист, зависи от кадровата политика на същата болница, на която плащаме с данъците си.