Хлипания и викове, израз на неутешимо страдание, се чуваха тази вечер в хотела в Пекин, където семействата на китайските пътници в полет MH370 научиха, че близките им са загинали.

Някои от тях започнаха да плачат и да стенат неудържимо, напускайки балната зала на хотела, където им беше съобщено, че полетът на Малайзийските авиолинии, който изчезна на 8 март, е паднал в южната част на Индийския океан.

Парамедици с носилки се втурнаха в коридорите на хотел Лидо, където много от семействата на 153-та китайски пътници на борда на MH370 (две трети от хората на борда) очакваха с безпокойство от две седмици насам новини за изчезналия полет.

Мнозина от тях до последно се бяха вкопчили в най-малката надежда, най-малката теория, включително тази за отвличане на самолета, която даваше основание да се мисли, че пътниците все още са живи. Някои от тях се опираха на ръката на свой роднина, търсейки утеха, други дискретно избърсваха сълзите си, стискайки носна кърпичка или скриваха лицето си, за да не се виждат емоциите им.

"Вече знаем, че нямаме за какво да се надяваме", съобщи роднина на пътник от фаталния полет. Една жена беше изнесена на носилка с треперещо тяло и подпухнали от сълзи очи, а член на семейството й държеше ръката й.

На сайта за микроблогинг Weibo десетки хиляди хора изразиха емоциите си и отдадоха почит на загиналите пътници. Много от тези съобщения, изразяващи от шок до неверие, бяха придружени от множество снимки на запалени свещи. "Половин месец се тревожех за този самолет на Малазийските авиолинии, всеки ден се събуждах с надеждата да се случи чудо", въздиша интернет потребител.

"Когато научих новината, просто не можех да повярвам, не смея да си представя страданието и мъчението на семействата", пише друг потребител на сайта. "Насявам се, че няма да станем свидетели на нова подобна трагедия в рамките на едно поколение. Нека мъртвите да почиват в мир", допълва трети.