През последната година семействата на бежанците от конфликтните зони в Херсон и Николаев са създали истинска общност край Измаил. Посетихме ги една година след началото на войната, като заедно с тях преживяхме спомена за онези дни, когато се чуха първите бомбардировки. Те продължават да получават помощ от Румъния и са благодарни за подкрепата, която им оказва нашата страна, съобщава специално за БТА агенция Аджерпрес.
Иван Козма от Измаил работи в Исакча от няколко месеца. Той е служител на сдружението YouHub, след като през по-голямата част от времето е бил просто обикновен доброволец на граничния пункт. В Измаил е бил полицай, пожарникар, но от дълги години има магазин на пазара.
"Когато войната започна, близо до града паднаха две бомби и хората започнаха да бягат от Измаил. Ние отидохме в Румъния. Когато стигнахме там, ни настаниха в Исакча и започнахме да работим там с хуманитарните работници. Първо разтоварвахме продуктите на баржата, защото на камионите с помощи не им беше позволено да продължат нататък. Имаше около 20 тона материали. В продължение на четири месеца работих с бежанците и баптистките църкви в Измаил", казва той.
Хората в града оцеляват благодарение на помощта, която получават от роднини в чужбина или от църквите, включително баптистката църква в Изворул де Апа Вие, основана през 1993 г., ръководена от пастор Йон Морошану.
"Когато войната започна, всяка сутрин в 05:00 ч. отивахме на гарата, посрещахме бежанците и с няколко малки автобуса ги отвеждахме до митницата. По-късно започнахме да приготвяме храна и да храним войниците. През май хората от "Добрият самарянин" започнаха да ни помагат", спомня си Йон Морошану.
След това те се организират и веднъж месечно около 4000 души получават храна и стоки от първа необходимост въз основа на уговорки по телефона.
"От Румъния братята ни носят монопак, вид ориз с месо. Тук имаме различни видове. На този списък е написано всичко, което ни донесоха от Румъния за бежанците. Тук имаме памперси за малките деца от Румъния и Германия. Има много хора с малки деца. Те нямат работа тук, нямат какво да си купят и ние им помагаме. Правим всичко, за да могат хората да имат какво да ядат", казва Морошану.
Миналата седмица един от доброволците на църквата, Сергий Кваса, навършил 20 години и получил като подарък скутер, с който много се гордее. През последната година той е помагал на тези, които са избягали от войната, като е носил храна на възрастните хора.
На почти 50 километра от Измаил, в края на село Озерное, на брега на едно езеро, по път, пълен с дупки, пасторът на баптистката църква "Велика промяна" Едуард Мирмир си спомня за първите дни на войната.
"Отначало бяхме шокирани, но бързо разбрахме, че трябва да направим нещо, защото това е важен период за църквата. Важен, защото трябва да бъдем близо до хората, които имат проблеми. Първо предложихме храна, в Орловка. В първите дни към Орловка пътуваха хиляди коли. Нямаше Червен кръст, нямаше нищо. Вземахме храна, топла вода за чай и я давахме на хората. След това в Орловка дойде Червеният кръст, но през първите четири дни това беше баптистката църква", споменава Едуард Мирмир.
За младия пастор от Измаил вторият етап на кампанията за помощ започва, когато представителите на църквите в нападнатите от Русия райони търсят подкрепа за хората, които искат да напуснат мястото.
"Измаил е близо до Румъния и е достатъчно безопасен и по тази причина много хора идват тук. Преди войната тук са живели 70 000 души, а сега са 140 000", припомня той.
На масите в столовата на лагера има буркани със сладко от Румъния, а в кухнята няколко домакини, които говорят румънски, приготвят сладкиши.
Преди седмица в лагера се работеше по водопроводната мрежа и хората там се надяваха, че скоро вече няма да им се налага да ходят до селото, за да си купуват питейна вода.
"Благодаря ви, братя румънци! Това е просто невероятно. Аз съм украинец и е нормално да се интересувам от хората от моята страна, но когато видиш камиони с храна от Румъния, това е уау! Не знам защо го правите. Невероятно е. Моля ви, не ни забравяйте през следващите дни", каза пасторът на баптистката църква Едуард Мирмир.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)