Подписка против ценовата политика на ДКЕВР, която носи финансови загуби на дружествата от името на служителите на трите дружества на Енерго-про, беше внесена в енергийния регулатор.

1175 души са се подписали до момента в нея, но подписката още върви. Ние се притесняваме, че при един евентуален фалит на компаниите, това ще доведе до фалит на нас и на нашите семейства, респективно ще се отрази и върху икономиката на страната и на всички граждани, каза Володя Василев, който внесе подписката.

Той подчерта, че това е един голям проблем, който назрява и е за цялото общество. Володя Василиев заяви, че много от колегите му имат кредити и в момента си мислят как ще се справят ако компанията фалира. Той каза, че неговата заплата е нормална, но заплатите на служителите във Варна са може би малко по-високи от тази на чистачка в София и после посочи, че това е шега. Той не каза каква сметка за ток е платил за декември, но посочи, че и за него като за всеки гражданин това е едно от основните му пера за зимните месеци.

"Това е гражданска позиция, сами, ние служителите се организирахме да събираме тези подписи като служители", посочи Володя Василев. Засега служителите получават редовно възнагражденията си. За фалит на компанията си се притесняват заради данните, които излизат в медийното пространство от няколко месеца, показа и презентация на EVN, публикувана на сайта на МИЕТ. Той има чувството, че обществото е прозряло и че хората разбират, че парите от сметките не отиват само в ЕРП-тата, а в по-голямата си част отиват в държавата. Презентацията обаче преди да я видят им било съобщено от ръководството "още от март месец, че компанията започва да търпи финансови загуби" и им било загатнато.

Служителите не са съгласни с ценовата политика на ДКЕВР и апелират към прозрачност в сектор енергетика – да се направи така, че те като служители и обществото като цяло да е доволно от ново ценово решение. Той лично в последния ценови модел вижда и хубави неща, но и неща, за които трябва да се помисли. Володя Василев показа лентичката, която носи - с надписи за по-добро бъдеще за държавата и прозрачност, които носят от един месец като символичен протест против ДКЕВР и се оплака, че никой във Варна не ги е отразил.