Според мен няма да има изменение на таксата за преминаване през Дунав мост при Русе и тя ще си остане 2 евро за леки автомобили, преминаващи от българска страна. Това прогнозира депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев по повод съобщение на транспортното министерство, което поражда съмнения, че преминаването през Дунав мост ще поскъпне тихомълком до нивото отпреди 1 юни 2011 година. Причината за тревогата е, че в мотивите за  определяне на таксите за Дунав мост 2 при Видин, където автомобилите и бусовете ще плащат по 6 евро, има пасаж, че таксите на двата моста трябва да са еднакви.
Споразумението за създаване на предприятието за стопанисване на моста при Видин бе ратифицирано от предния парламент. Нунев обаче беше категоричен, че при приемането на документа не е гласувано поскъпване на таксите за моста при Русе.
Не можем да кажем дали тарифите за моста Видин-Калафат ще повлияят на таксите на Дунав мост при Русе, заявиха от друга страна русенските депутати от БСП Добрин Данев и Екатерина Заякова. Те обещаха да се запознаят с текста на документите и да изяснят въпроса с министъра на транспорта Данаил Папазов.
Няма логика една извоювана вече преференция да бъде загубена, ако съществува такава опасност обаче, ще настояваме това да не се случи, ангажираха се двамата депутати.
Още в началото на седмицата ще разговарям по тази тема, заяви Добрин Данев. 
Поскъпването може и да се размине, защото и ратифицираното с румънците споразумение, и проектопостановлението на кабинета визират единствено съоръжението Видин-Калафат. В същото време при взетото решение за сваляне на таксите в Русе на българската страна през 2011 година не променя нищо в договора с Румъния. Както казва тогавашният министър на регионалното развитие и днешен президент Росен Плевнелиев, „това е еднократен акт на българското правителство, само в едната посока ще се намалят таксите“.
Впрочем, от другата страна на Дунав на няколко пъти декларираха намерения да смъкват таксите в Гюргево. Последният път това трябваше да се случи през април.