БСП за България“ откри предизборната си кампания с дискусия на тема „Леви политики“ на идеологическо, политическо и регионално ниво тази вечер в зала „Европа“ в Доходното здание, където представи и 16-те кандидата за народни представители в листата си. Водещ на събитието беше водачът на листата и за четвърти пореден път кандидат за депутат от Русенка област Крум Зарков. До него бяха проф. Искра Баева, доц. Борис Попиванов, Иван Токаджиев и д-р Руденко Йорданов.

„Това е трета предизборна кампания, а ние сме хора с леви убеждения. За мен е чет да водя листата на БСП в Русе за 4-и път, а нашата цел е да се обърне погледа на централната власт към един град със стратегическо значение, след като Русе системно остава недооценен. Напоследък ние чуваме, че няма ляво и няма дясно, затова ние организирахме тази дискусия, в която се отличава регионалния момент за децентрализацията на властта“, така откри кампанията на БСП Крум Закров и зададе тонът на дискусията.

Той акцентира още и на финансирането за културните институции в Русе като операта, регионална библиотека „Любен Каравелов“ и драматичния театър.

„В продължение на два последователни парламента ние виждаме политически формации, които диктуват съдбата на страната ни с убеждението, че идеите са изместени от бизнеса и сделките. Те са диктувани от два фактора – алчност и глупост, те се стремят да постигнат всичко и нищо. 14 ноември наближава и вече сме наясно с една от големите лъжи – че има разлика между статукво и промяна“, каза проф. Борис Попиванов.

По време на дискусията силно се открои темата за децентрализацията на властта и какви отговорности и възможности трябва да бъдат възложени на кметовете на общини. Единодушно залата се съгласи, че трябва да се работи в тази посока, но бе изразено и разочарованието от факта, че това не са нови приказки, а зададен нов тон на стара песен. По темата се изказа и кметът на Русе Пенчо Милков.

„Всички кметове искаме едно – в общините да остават 2% от платените данъци от физическите лица. Предлагам също да може един кмет да харчи до определена сума, но всичко да е публично и зад гърба му да е ясно. Във финансовото министерство всичко се вижда публично, та аз ако купя въглища на 85 лева при пазарна цена 80 лева – това да е ясно. Децентрализацията е важна и за това, че аз, за да сложа лампи при „Джъмбо“, трябва да мине година, така че това да обходи всяка институция, а хора катастрофират там всеки ден, защото им е тъмно – това трябва да се промени“, коментира Пенчо Милков.

Кметът още засегна и проблема с демографската криза и липсата на инвестиции и кадри в региона – два проблема, взаимно обвързани един с друг.

Сред присъстващите още бяха ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, кмета Пенчо Милков, евродепутата Цвета Пенкова и зам.-кметовете Димитър Недев, Енчо Енчев и Магдалина Илиева.