Могилино се готви за четворно погребение и ще обяви ден за траур. Той ще бъде днес или утре, когато се очаква сбогуването с четирима души от селото - почти цялото семейство Райкови: майка, двамата й сина и снаха. Майката Рада, братята Валентин и Радослав и снахата Нели загинаха в нелепа катастрофа край плевенското село Тотлебен в петък вечерта.
Трагедията се разиграла малко преди 19 часа на главния път Плевен-Русе. Райкови се връщали от София с „Рено Меган“. Ходили дотам, за да приберат багажа на малкия брат Валентин /50 г./, който се прибирал обратно към село. Доскоро работел като строител в столицата, но решил да се прибира у дома и помолил брат си да му помогне с багажа. Той пък взел и жена си и майка им Рада /76 г./ да се разходят из София.
На връщане към Могилино колата била управлявана напълно по правилата. Карал Радослав /55г./. Отзад бил натъпкан багажът - в Могилино разказват, че сред вещите имало и газов котлон и бутилка с газ. На пътя ги настигнала товарна „Скания“ с ремарке. Според нейния водач, който е и единствен очевидец на трагедията, леката кола била намалила скоростта и затова не могъл да избегне катастрофата. Камионът връхлетял с цялата си маса и изхвърлил реното от пътя. Колата първо се ударила в дърво, а после се преобърнала по таван и избухнала в пламъци. Водачът на сканията се опитал да гаси огъня с пожарогасителя на камиона, но за пътниците в обърнатата кола нямало никакъв шанс. Наложило се екип на „Пожарна безопасност и спасяване“ от Плевен да реже автомобила, за да извади телата на четиримата загинали.
Тепърва ще се търси причината за катастрофата. Зад волана на товарния автомобил е бил 45-годишният Хюсеин Хасанов от село Панайот Хитово, община Омуртаг. Пробата му за алколол и наркотици е отрицателна, но Хасанов е карал с издадена в Турция шофьорска книжка.
„Всички сме се хванали да помогнем с каквото можем. Чакаме само дъщерята и синът на Радослав и Нели да се върнат от Испания, те работят там. Добри хора бяха, а трагедията е голяма - наведнъж си отиде цялото семейство“, казва кметската наместничка Юлия Николова.