2% от фирмите печелят 98% от обществените поръчки, това показват данните на БОРКОР. Заедно с това най-много нередности са установени при търговете в големите държавни компании, съобщи пред БНР шефът на звеното Елеонора Николова.

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и противодействие на организирана престъпност, известен като БОРКОР, има анализ и модел за промени в Закона за обществените поръчки. По думите й са установени са слабите места по възлагането, които допускат корупционни схеми и източване на пари от бюджета.

Според Николова трябва да се предприемат мерки за обществените поръчки в държавните търговски дружества, за да се възпрепятстват корупционни сделки. Това пък от своя страна ще остави повече пари в бюджета.

„Това са "Марица-1", "Марица-2", "Марица-3", това е "Козлодуй", Системният енергиен оператор, БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура". Т.е. нашето обедняване, невъзможността да платим сметките много ясно се вижда през анализите, които сме провели, защото точно там, системно обвързаните, процесно обвързаните и личностно обвързаните слаби места просто са огромни", обясни Елеонора Николова.

Преди дни правителството съобщи, че премиерът Пламен Орешарски започва консултации с бизнеса, в които една от основните теми ще бъде именно промени в Закона за обществените поръчки, за да има повече прозрачност при търговете.