Празникът на билките, планината и туризма събра за 19-и път любители на планината и фолклора в Троянския Балкан. Събитието се провежда в местността „Айдушкото сборище“ близо до с. Балканец, в подножието на прохода Троян – Кърнаре.
Празникът възниква през 2003 година с идеята да провокира местните хора да излязат сред природата. С времето надхвърля мащабите на региона и е започва да привлича посетители от цялата страна. Прекъсване на традицията има единствено по време на Ковид пандемията.
За първи път, откакто се повежда празникът, организаторите разкриха всички билки, които добавят към чая, от който задължително опитват посетителите. Те са 22 и сред тях има жълт и червен кантарион, шипка, маточина, градински чай, цвят от бъз и много други. 
„Посланието на празника е, че зеленото е родолюбие, зеленото е природа и ние трябва да я опазим за идните поколения“, каза за БТА Даниел Сираков, главен организатор на събитието.
Местността е избрана не само защото в околността виреят над 60 вида билки, но и заради богатата история на мястото. Под „Айдушкото сборище“ лежат останки от древния римски път „Виа Траяна“. Според местните легенди, това е мястото в планината, на което хайдушките дружини се събирали, за да делят заграбената плячка, разказа Сираков.
От тук се разкрива и една от най-впечатляващите гледки в троянската част на Стара планина.
Празникът бе озвучен от фолклорни изпълнения, а посетителите имаха възможност да закупят свежи и сушени билки, да опитат местни специалитети и да участват в конкурси за най-красив и най-дълъг венец.