Забавна ваканционна програма ще съчетава полезното с приятното през юли за децата от Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград. Екипът от педагогически специалисти към извънучилищния център ще се погрижи и това лято децата да имат творчески изяви и дейности на открито, каза за БТА директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева.
Г-жа Русева обясни, че целогодишно се провеждат извънучилищни дейности в центъра, като децата са разпределени на групи в няколко профила, обхващащи хуманитарно-обществения, природо-математически, екология и опазване на околната среда. Всяко от децата има възможност да изразява творчеството си, да надгражда знания и да трупа нови умения.
„Помагаме на децата да изявяват своите таланти и скрити заложби, да представят най-доброто от себе си“, обясни Русева. Тя разказа, че много често деца откриват, че притежават различни таланти, за които не са знаели, а задачата на преподавателите към извънучилищното звено е да окаже допълнителна подкрепа за развитие на качествата на учениците. „Нашият център е място за развиване на таланти. С всяка изминала година педагозите от центъра стават свидетели на успехите, които децата имат в училище, благодарение на оказаните допълнителни занимания“, добави директорът. Тя подчерта, че днес е приключила юнската програма на ЦУТНТ. В продължение на месец децата са практикували приложно-технически дейности включващи еко работилничка, компютърен свят, авиомоделизъм, млад техник, съчетани с много игри и радост. „Основната идея е децата да надграждат знания, но и да се забавляват едновременно. Приключваме програмата за юни с много радост, хубави пожелания и израз на любов от страна на децата“, заяви Цветанка Русева.
Тя добави, че в понеделник стартира ваканционната инициатива „Еколято“. Желаещите да участват в нея са около 100 деца от четвърти до осми клас. Те ще бъдат разпределени в седем групи на три смени. Заниманията са разнообразни. Децата ще присъстват на здравна беседа с лектор от Регионалната здравна инспекция, ще провеждат различни дейности на открито. Предвидени са посещения на обекти с образователна цел, обекти с историческо развитие, срещи с кариерен консултант.
Директорът Цветанка Русева отбеляза, че в рамките на ваканционната програма ще бъде организирана екскурзия за децата в Държавно-ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“. По думите й това е предизвикателство за всяко едно дете да види какви са възможностите за изява в друга, по-различна среда.