И русенци, и преминаващите през региона шофьори на всякакъв вид автомобили с нетърпение очакват същинското начало на строителството на магистралата поне до Бяла. Изглежда обаче, че ще почакат повече от предвиденото, тъй като проектирането на участъка се сблъсква челно с голям проблем - трасето минава през множество водопроводи на „Напоителни системи“, с които трябва да съобразят проектантите. На хартия те са едни, а в действителност се оказват съвсем други.                    

Съгласно графика за проектиране изработването на част „Реконструкция на ВиК съоръжения е с продължителност 95 календарни дни, започнало на 14 декември 2023 г. и следва да завърши на 17 март 2024 г. Следва съгласуване на проектната документация с експлоатационните дружества - от 7 април 2024 до 6 май 2024 г. Проектантът ДЗЗД „Хемус“-16320“ още през януари 2023 г. е поискал изходни данни от „Напоителни системи“. Отговарят му, че промени няма и може да си проектира спокойно. Но при извършване на инженерно-геоложките проучвания се установяват несъответствия в местоположението на ВиК мрежите, затова изпълнителят изпраща обобщена таблица с мрежите и иска допълнителна информация за вида на засегнатите канали. Отговор обаче няма и чак след нови писма месеци по-късно държавното дружество признава, че не може да посочи с голяма прецизност наличието на хидромелиоративни съоръжения по трасето. Били изградени през 60-те и 70-те години на миналия век и липсвали номера на имотите, в които са разположени. Дружеството прилага в отговора си своя таблица за имотите, в които е изградена откритата част на засегнатите канали. Съпоставката между получените и първоначалните изходни данни обаче проектантът не открива нито едно съответствие, поради което трябва да започне работата отначало.
Така проектирането на участък 1 Русе-Бяла от км 0+400 до км 76+040 ще завърши не през май, а на 18 август. След което ще чакаме да бъде издадено и разрешително за строеж на този участък.
До момента някаква работа е свършена само в една 8-километрова отсечка от участък 2, който е обходът на град Бяла. След първоначалната офанзива и работата по него замря, а за целия участък извън тези 8 км също няма издадено разрешително за строеж.