Предложението на общинския съветник Галичка Николова цялата централна градска част да стане зона за кратковременно платено паркиране, което разбуни духовете на русенци, едва ли ще бъде прието на следващата сесия на Общинския съвет. Според него паркирането трябва да е платено на всички улици, площади и паркинги общинска собственост, намиращи се в зоната затворена между бул. „Скобелев“, бул. „Фердинанд“, бул. „Придунавски“, пл. „Скобелев“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Цар Свети Никола“, ул. „Цар Калоян“, ул. „Рила“ и ул. „Николаевска“ до кръстовището с бул. „Скобелев“. Комисията по Комунални дейности, транспорт и безопасност на движението обаче отхвърли идеята, като само един от членовете й гласува „за“. Повечето общински съветници подкрепиха по принцип идеята да се въведе една Синя зона в централната част на града, но според тях това трябва да стане с приемането на Генералния план за организацията на движението в община Русе, който вече е почти готов.
В крайна сметка и вносителят на предложението Галичка Николова обяви, че то ще бъде преработено, за да може да реши поне част от проблемите с паркирането до приемането на Генералния план. Но не го оттегля, така че този въпрос въпреки всичко ще бъде разгледан на предстоящата сесия.
Синя зона фигурира в Генералния план за организацията на движението в община Русе, който премина през обществено обсъждане още през  февруари. Много е вероятно след последните корекции в него той да бъде качен на сайта на Общината още през август. Което ще позволи през септември или октомври да бъде гласуван.
Повод за предложението на Галичка Николова стана подписка от граждани на Русе, оплакващи се от хаоса при паркиране в района на съда. Според тях за тази зона са издадени около 300 пропуска за 30 паркоместа, като за паркиране се използва дори зоната за сигурност на съда.