„Изчезващият човек“ е темата на предстоящото фестивално издание „Малък сезон“, от 28 юни до 7 юли, съобщават от „Сфумато“.
„Изчезващият човек“ е човекът, който не е в съгласие със света и със себе си, който иска – и не постига. Ранно умореният човек, безсилен да приведе ценностите „в действие“. Човекът, загубил своята цялост. Предвиждаме десет дни на активна творческа работа върху автори и идеи, свързани с болната за човека на XXI век екзистенциална тема“, разказват организаторите.
Ще има повече лаборатории – за кино, ателиета за актьори, език на тялото с – водещи Милко Лазаров, Борис Кръстев, Цвета Дойчева. Предвидени са срещи-дискусии с Ицко Финци, с Габор Томпа – световноизвестен режисьор, директор на театъра в Клуж, Румъния, и председател на Съюзът на театрите на Европа, Симон Нортън – шведски актьор и председател на Съюзът на артистите в Швеция.
Чуждестранните участници и представления в тазгодишното издание са „Психоза 4.48“ от Сара Кейн, гостува Teatеr Fatal, Швеция; Forêt (^) – френска джаз група от Париж, съвременното танцово представление „Краят”, гостува Teatro Nacional São João (Португалия), независимото танцово представление Carousel на артистите от Берлин – Сесилия Хуетонг Фенг и Марта-Лиса Талвет.
Ще има и десетки оригинални представления на млади български театрали, посочват организаторите.
Специален фокус са както прожекциите в памет на отишлите си бележити режисьори Иван Черкелов и Людмил Тодоров, така и прожекцията на документалния филм „Воев“ за култовия основател на група „Нова генерация“.
Събитията на „Малък сезон“ (2024) са 46 на брой и ще се състоят във всички зали на театъра и в пространствата пред и около него.