Въпреки удължаване на мандата на специалния пратеник на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак  до януари 2025 г. и вчерашното му посещение в Косово, очакванията в Косово за напредък в този процес са малко, предаде за БТА агенция КосоваПрес. Според главния преговарящ на Косово в диалога със Сърбия под егидата на ЕС Бесник Бислими изпълнението на Брюкселското споразумение и Охридския анекс не зависи от Косово, а от деструктивността на Сърбия. Изпълнение на Основното споразумение по време на мандата на Лайчак не се очаква дори от двете най-големи опозиционни партии Демократическата партия на Косово (ДПК) и Демократическата лига на Косово (ДЛК), отбелязва КосоваПрес.
Вицепремиерът Бислими каза, че не знае дали ще има напредък в диалога през следващите месеци, но добави, че сега ситуацията ще бъде по-сложна поради условието за изплащане на средства от Фонда за растеж на ЕС в зависимост от конструктивността на страните в диалога.
Това, както каза Бислими, ще стане по преценка на Лайчак.
„Не знам. Това никога не е зависело от Косово, а от деструктивността на Сърбия. Сърбия непрекъснато се противопоставяше на изпълнението на основното споразумение, твърдейки, че няма споразумение. Сега ситуацията е малко по-сложна поради факта, че като предварително условие за изплащането на първата част от фонда за растеж, което се очаква да стане през юли, е оценката на Лайчак за конструктивността на страните. Конструктивността ще се определя в зависимост от степента, в която страните приемат последователен план като основа. Сърбия ще се окаже пред предизвикателството да каже, че приема последователен план за споразумение, какъвто не знам и какъвто не съществува. Сърбия ще бъде принудена да признае, че има споразумение с Косово и трябва да го приложи “, каза Бислими.
Депутатът от Демократическата партия на Косово Блерта Делиу е песимист за напредък в диалога. Пред КосоваПрес тя каза, че страната е изостанала в този процес и сега изобщо не се обсъжда взаимно признаване. Според нея сега се говори повече за автономия на Севера и това, както тя заяви, е провал на правителството на Курти.
„Това, което видяхме като развитие в диалога от това правителство, е, че Косово за съжаление изостава в процеса. Днес изобщо не се обсъжда взаимно признаване между двете държави. Разбира се, според нас целият фокус на правителството беше да загубим основата, която беше международно задължително признание за двете държави. Днес се говори повече за автономия на Севера и в крайна сметка основата на дългия процес на диалог е напълно изгубена", каза тя.
Междувременно депутатът от Демократическата лига на Косово Резарта Красничи каза за КосоваПрес, че въпреки продължаването на мандата на Лайчак като посредник в диалога, прилагането на споразумението от страните ще бъде непълно. Според нея премиерът Курти е принизил процеса, тъй като се обсъждат и вътрешни проблеми на Косово.
„Не очаквам напредък по въпроса за диалога нито от страна на правителството, нито от страна на Лайчак. Вече три години изоставаме по отношение на диалога. Знаете, че в правителството на бившия премиер Авдула Хоти обсъдихме взаимно признаване между двете страни, а сега имаме споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Принизихме диалога, тъй като сега се обсъждат и вътрешните въпроси на Косово“, каза тя.
Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак разговаря вчера в Косово с вицепремиера Бесник Бислими. След срещата Лайчак каза, че върховният представител на ЕС Жозеп Борел го е помолил да остане на поста емисар до януари 2025 г. Освен това на фокус през този период ще бъде изпълнението на основното споразумение на Брюксел и Охрид.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)