Днес се очаква повишение на нивото на река Дунав в българския участък.
Според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица.
Постъпилите в МОСВ данни показват, че около 9 юни в горното течение на българския участък водното количество ще достигне средния праг (симулирано водно количество с период на повторение веднъж на 2 години).
Обявен е жълт код - повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна.
МОСВ изпрати предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй".
В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" е създадена организация за превантивен мониторинг на водните нива и диги в българския участък на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на МВР. В дежурните центрове на дирекцията всекидневно се получава информация и за прогнозните водни количества, изпускани от хидровъзел „Железни врата". Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" денонощно анализират и обобщават данните, получавани от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на Европейската комисия, както и от оперативните центрове за защита при бедствия на Германия, Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. Всички районни служби на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" разполагат с необходимата техника и материали, за да реагират при създаването на оперативна обстановка. Те са в готовност да въведат при необходимост плановете за защита на населението от наводнение.