Втората спортна проява по ускорен шахмат от веригата "Шахматни сезони" започна в Шумен тази сутрин. Тя е в седем кръга на времева контрола от 10 минути + 5 секунди добавени на ход. Участниците в "Шахматно лято" са разделени в 2 турнира - за шахматисти до 10 и до 16 години.
Тридесет и един са състезателите, участващи в турнира до 10 години. Двадесет и двама са в турнира до 16 години. Участват млади шахматисти от България, Украйна, САЩ, Казахстан, Русия. Спортисти от шахматни клубове в Русе, Разград, Шумен, Велико Търново, Варна, с. Крепча участват в състезанието, организирано от Спортния клуб по шахмат "Шумен".
За призьорите и най-добре представилите се шахматисти до осем, до десет, до тринадесет и до 16 години са осигурени награди. Първите трима в генералното класиране на веригата във всяка възрастова група ще получат купи. Ще бъдат връчени медали и грамоти, както и предметни награди. Съдия на турнира ще бъде Петромир Панайотов. 
Припомняме, че първият турнир от серията „Шахматни сезони” за тази година се състоя на 20 април. В календара на състезанието са включени още турнирите „Шахматна есен", който ще се проведе на 5 октомври и „Шахматна зима" (на 23 ноември).