Общинските съветници в Монтана одобриха на свое заседание днес предложение за увеличаване на средствата, които се дават на местни семейства за новородено дете от 1 май 2024 година.
Вместо досегашните 300 лева за първо дете, семействата с адресна регистрация в общината вече ще получават по 400 лева. За второ дете средствата се увеличават от 500 на 600 лева. След изменението на общинската наредба от подпомагането ще могат да се ползват и семействата с осиновени деца. Право на подпомагане ще имат и млади хора от общината, които доскоро са били студенти, прибрали са се в Монтана и имат дете. Досега те не са имали право да получат пари за новородено дете, тъй като в последните три години адресната им регистрация е била в други градове, където се намират университетите, в които са учели. Сега обаче ще могат да представят бележки от висшите учебни заведения, че са били редовни студенти и да получат средства за новородено дете.
Общинският съветник и председател на бюджетната комисия в общинския съвет в Монтана Станимир Стоев заяви, че заделените в бюджета на Общината за тази година средства ще стигнат за подпомагане на семействата с новородени деца, ако броят им бъде близък до този през миналата година.   
Съветниците отхвърлиха предложение за даване на повече пари на семейства, в които родителите са вишисти, тъй като това би било дискриминация по образователен ценз.