Милчо Талев се представя за първи път във Варна със самостоятелна изложба живопис. Колекцията му „Забравени пейзажи“ включва двадесет платна и е експонирана в Арт галерия „Ларго“ от днес до 16 май.
Това не са конкретни, а имагинерни пейзажи, сподели авторът пред БТА. Те са плод на мимолетно впечатление, което е имал при своите житейски пътувания, каза още той и уточни, че от студентските години не рисува от натура. Талев смята, че може определено състояние да роди асоциация, от която да се направи композиция. „Всеки има нещо забравено в себе си, което в един момент изниква и му навява определени асоциации, състояния, чувства и тези моменти са много приятни. Не е лошо човек да се връща към нещо, което е отминало. Това е хубавото в изкуството. То ти дава свобода да комбинираш различни моменти и да ги представиш накрая като една картина“, смята авторът. 
В колекцията му има обаче и силуети, загатнати човешки фигури, които по думите му не са търсени преднамерено, а са получени подсъзнателно. Има и работи със заглавие „Наброски“. Тях Талев определя като загатнати идеи, направени с изразното средство на боите, като нещо започнато, което предстои да се направи. Художникът каза, че винаги към публиката има покана да доразвие творбата. „Никога не искам да определям нещата. Зрителят може сам да тръгне и да стигне някъде по своя път. Изкуството предлага безброй изходи и пътеки“, допълни той. 
Гамата на Талев е монохромна, в което той вижда своя натюрел. Каза, че не обича ярките цветови комбинации, допуска само ярък тон, който да допълва общото въздействие или да подчертава композицията. 
Милчо Талев е участвал в общата изложба „Събуждането на града“ в галерия „Ларго“ през миналата година. Той е завършил графика във Великотърновския университет и е участвал в представителни изложби на съвременно българско изкуство в Европейския парламент в Брюксел, в Лисабон, Берн, Гданск. Има над 50 самостоятелни изложби, повечето от които в Швейцария, Чехия, Германия, Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия в София, в галериите в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Холандия, Германия, Австрия, Франция, САЩ, Израел. Милчо Талев е директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие.