Със 129 гласа „за“ и 103 „против“ Росен Желязков беше освободен предсрочно като председател на 49-ото Народно събрание. Решението подкрепиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН), „против" гласуваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. 
Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание, заяви Росен Желязков в реч от парламентарната трибуна минути преди да бъде отстранен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака, а заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която ръководеше заседанието, се просълзи.   
Като хора ние имаме нашите слабости, нашите страсти, но като народни представители трябва да имаме отговорност, честност и почтеност и още едно качество, което понякога го губим - това е човещина, заяви Желязков. 
Предложението за отстраняването му беше внесено вчера от народни представители от ПП-ДБ и БСП. Посоченото основание беше системното неизпълнение на задълженията му като председател. Конкретните мотиви бяха нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, системна злоупотреба с правото за внасяне на точки в дневния ред и нарушения при провеждане на парламентарния контрол.
Заседанието започна с повече от тридесет минути по-късно заради липса на кворум при първата регистрация, след което по предложение на Росен Желязков точката за оставката му беше включена в дневния ред. По време на дебата от ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха досегашния председател на Народното събрание.
Росен Желязков е един достоен председател на българския парламент, каза Тома Биков (ГЕРБ-СДС). По думите му Желязков е успял да спечели авторитет дори и сред представителите на опозицията.
Той припомни, че Росен Желязков е бил избран и с гласовете на ПП-ДБ и уточни, че не може да разбере позицията им сега. Ние приемаме това като „взривяване“ на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в средносрочен и дългосрочен план, заяви Биков.
Росен Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Росен Желязков е изключително ерудиран, изключителен юрист, човек с много широка обща култура, човек, който търпя всички неща, които си позволявахме, биейки се тук помежду си да говорим и по негов адрес, посочи той. 
От ПП-ДБ, „Възраждане“ и "БСП за България" посочиха аргументи за неговото отстраняване. 
Конкретният повод е настояването на Желязков да се гласува оставката на председателя на Националната здравноосигурителна каса, каза Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това беше грубо нарушение на правилника, при положение че имаше оттеглена оставка, допълни той.
Искам да изразя моите уважения към Росен Желязков, смятам, че той е един порядъчен човек, който е добре образован, каза още Атанасов.  
Най-голямото системно нарушение беше извършено вчера - вотът на недоверие не беше допуснат, и затова от „Възраждане“ поискахме оставката на Росен Желязков, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.   
БСП подписа и двете подписки за оставката на Росен Желязков - на „Възраждане“ и на „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото се отнася принципно към въпроса, каза пред журналисти преди началото на заседанието на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
Ако си спомняте, преди десетина дни поискахме оставката на Росен Желязков по повод една издадена заповед, с която ограничи правата на народните представители за брифинги, срещи и т.н., припомни тя.  
От „Има такъв народ“ напуснаха залата и заявиха, че ще влязат отново, за да гласуват „за“ оставката на председателя на Народното събрание. Позицията на партията изрази Станислав Балабанов от парламентарната трибуна. Той посочи, че за разлика от ПП-ДБ, ИТН ще гласува правилно и по съвест. Ние ще гласуваме за оставката на Росен Желязков, защото ние сме опозицията, не вие, каза Балабанов. 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов честити новата коалиция между „Възраждане“, ПП-ДБ, ИТН и „БСП за България“. Ние ще бъдем една достойна опозиция, заяви той в кулоарите на парламента.  
Днес имаме "коалиция на пудела", събраха се, сега могат да отворят отново каналите, да върнат шефката  на митниците и могат спокойно да крадат, коментира пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски. 
Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, беше срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който наруши системно неведнъж правилата , коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него Росен Желязков е нарушавал правилата, когато е изпълнявал повелята на Делян Пеевски и на Бойко Борисов.
Оставката на Росен Желязков трябваше бъде гласувана много отдавна заради системни нарушения, които обаче бяха извършвани заедно с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след отстраняването на Желязков.
Росен Желязков беше избран за председател на парламента на 19 април 2023 г., осем дни след тържественото откриване на 49-ото Народно събрание. Тогава го подкрепиха 136 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Има такъв народ“, а 94-ма от „Възраждане“, ДПС и „БСП за България“ се въздържаха. 
След малко повече от година на поста, той бе освободен ден преди депутатите да преустановят заседанията си заради предстоящата предизборна кампания за изборите за Европейски парламент и Народно събрание.  
Според парламентарния правилник до провеждане на нов избор на председател, Народното събрание се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. Това в случая е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.