Саксофонистът и флейтист Майк Сакс гостува в театралния салон на Народно читалище „Искра“ във Велико Търново. Той запозна публиката с историята на духовите инструменти, с ролята на саксофонa в различните музикални жанрове и направи няколко демонстрации и импровизации.
Присъстващите на събитието научиха повече произхода на стила smooth jazz и за най-известните изпълнители на саксофон - Кени Джи, Дейв Коз, Кенди Дълфър, Майкъл Лингтън, Ричард Елиът, а също чуха произведения, характерни за този инструмент.
На събитието Smooth Jazz Sax, което е част от проекта “Творческа работилница 21” на НЧ „Искра“, присъстваха ученици от училищата във Велико Търново. Срещата и концертът се осъществиха с подкрепата и съдействието на Общината, и в партньорство с фондация „Даскалът по музика“.
Майк Сакс, чието име е Милен Стойков, е саксофонист и флейтист с голям професионален опит. Свирил е на много международни и национални сцени, а негови изпълнения и интервюта са излъчвани по различни медии.
Саксофонистът гостува във Велико Търново по покана на Добрин Пелтеков – Даскалът по музика, който е учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица. Двамата инструменталисти са съученици от музикалното училище в Стара Загора, а после стават състуденти в института в Пловдив. За 20 години са обиколили света и са свирили в Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Финландия, Дания, Швеция, както и на големи круизни кораби.
Познават ги в Гренландия, даже и в Китай, където Майк Сакс е работил в продължение на година и половина. За известен период от време пътищата им се разделят, но впоследствие работят и в още няколко съвместни проекта. Освен партньори на сцената, те са съмишленици по много теми, сред които е и музикалното възпитание на децата. То е определящо за тяхната култура, обноски, отношение към обществото, важно е и за душевното им равновесие, казват Добрин и Милен.