Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отбелязва тази вечер 100-годишнината си с тържество в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК), съобщават от училището.
Началото му се свързва с името на Александър Богданов Македонски от град Сливен. През 1923 г. той е назначен директор на Държавната печатница в София. Запознавайки се отблизо с условията на труд на работниците, достигнал до извода, че за производството са необходими хора с професионални познания. Така Македонски започва подготовка за създаване на професионално училище.  През есента на 1923 г. към Държавната печатница отваря врати Държавно средно графическо училище за книгопечатане и графически изкуства, става ясно от сайта на НПГПФ. 
От 1998 г. училището се казва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, като е единственото в България за подготовка на кадри в областта на полиграфията, фотографията, визуалните изкуства, техники и технологии, и производство на медийни продукти.
Днес в НПГПФ се изучават общо шест специалности. В момента училището работи по проект за реставрация на фотоси по програма "Еразъм", наскоро е завършил и проект по дигитализация на фотоархива на училището.
Договор за дългосрочно сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) беше сключен на 24 април. Споразумението, освен доброволните стажове, регламентира публикуването на материалите на НПГПФ и отразяването на събитията и инициативите им.
Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография е петото професионално училище, с което БТА сключва договор за партньорство, след споразуменията с Националната Априловска гимназия в Габрово, Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ“, Френско училище "Виктор Юго" и Софийската духовна семинария.