Френската журналистка Каролин Ру постави българския павилион на пето място в списъка на списание Galerie за забележителни щандове на Венецианското биенале тази година. Инсталацията „Съседите“ е в списъка, редом до проектите на САЩ, Япония, Канада, Република Бенин и Нигерия, показа проверка на БТА.
„В сграда близо до моста „Академия“, кураторът Васил Владимиров е създал набор от домашни интериори - като български дом, където истинските спомени се предават чрез високоговорители за преживените ужаси. Някои, които говорят, са оцелели, други са загубили близки. Заобиколен от кафяви мебели, сламени дюшеци и оскъдните порцеланови шкафове на нормалния български живот, преживяването за посетителите е тъжно и вълнуващо, но за мнозина шоуто ще предостави и достъп до част от иначе непознатата история. Тишината е нарушена“, пише авторката.
Както БТА писа, България участва в 60-ото издание на Венецианското биенале с проекта „Съседите” на Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, куратор е Васил Владимиров. Инсталацията е позиционирана в зала „Тициано“, близо до Моста на Академията във Венеция.  Проектът „Съседите“ разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. В същността си инсталацията представлява реконструирани домовете на репресирани хора. Идеята на авторите е посетителите не просто да видят проекта, а да го преживеят. Той е базиран на 20-годишно историческо изследване и интервюта. Биеналето продължава до 24 ноември. 
/ВСР