Творчески предизвикателства под надслова „Животните разказват“ ще има на 28 април, неделя, в „Музейко“. Научни истории, забавни демонстрации и създаване на собствен филм са сред заниманията, предвидени в детския музей този уикенд, съобщават организаторите. 
За децата над 5-годишна възраст ще има „Научни истории“ на тема „Да му се чудиш на времето“. В тях ще разберат могат ли различните видове облаци да ни подскажат дали ще вали. Жабчо – горският метреоролог ще отведе посетителите на гости в небесата и ще разкрие тайните на облаците. 
В панела „Забавна демонстрация“ темата е „Горската сцена“. Той е подходящ за деца над 2 години. „Ще пеем и ще танцуваме заедно с миниатюрните ни приятели – насекомите. Ще се запознаем с някои видове от тези мънички обитатели на големия свят. Ще разберем по какво си приличат, по какво се различават едни от други и ще надникнем в тайните на техния живот“, разказват от детския музей.
Ще има и отворена aрт зона - „Театър на клечка“, подходяща за деца над пет години. В нея малчуганите оцветят, изрязват, лепят и „съживяват“ свой приказен герой, отбелязват от „Музейко“. 
На посетителите над 7-годишна възраст е предвидена „Наука с поука“ на тема „Животинските езичета разказват“. „Езикът помага на всички живи същества да изразят своите потребности и емоции. Но този невероятен мускул служи и като инструмент на някои животински видове, например за почистване на козината или за улавяне на плячка. Всички функции на езика на животните ги правят уникални и им помагат за оцеляване в природата. Животните и техните езичета ще ни разкажат за своите невероятни способности“, разказват още от екипа на музея.
В Maker Space децата над 7-годишна възраст ще създават собствен филм. С предварително подготвени фигурки и указания от екипа, децата ще накарат статичните обекти да се движат. „Това ще се случи като с таблет заснемат единични кадри ,като за всеки кадър местят обектите малко по малко. Когато обединят снимките се създава илюзия за движение и заснетите обекти изглеждат, все едно се движат самостоятелно“, казват организаторите на събитието.
В планетариума децата над 6-годишна възраст ще гледат премиерно програмата „Напред към Луната“. Ще проследят космическата история на изследването на земния спътник – от първия човек, полетял в Космоса, до първия астронавт, стъпил на Луната. 
/ВСР