Солисти от седем държави се явиха на кастинг за операта „Сватбата на Фигаро“ в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", съобщиха от пресцентъра на културната институция. Общо 65 оперни певци от цяла България, Китай, Хърватия, съседна Сърбия, Украйна, Русия и Северна Македония се съревноваваха за солистичните роли в спектакъла. Сред кандидатите имаше солисти от всички оперни театри в страната, както и българи, които работят в театри в Германия.
Артистите се конкурираха за ролите на Сузанна, Фигаро, Марчелина,  Керубино, Бартоло, Базилио и Барбарина. Пред комисия, включваща диригент-постановчика Георги Патриков, режисьора Петко Бонев и хормайстора Яница Първанова, те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта.
След големия национален успех с операта „Дон Жуан“, който постигнахме миналата година, сега продължаваме с поредния шедьовър на Волфганг Амадеус Моцарт. „Сватбата на Фигаро“ е естествено продължение в репертоарната линия на нашия театър, каза маестро Георги Патриков.
На последното представление на „Дон Жуан“ преди 10 дни своя дебют на сцената на Великотърновския театър направиха италианското сопрано Марта Чунг в ролята на Церлина и звездата на Държавна опера – Бургас Мария Цветкова-Маджарова в ролята на Донна Анна. Специален гост на спектакъла беше италианският импресарио Давиде ла Болита, с когото обсъдихме бъдещи съвместни проекти и изяви извън страната, сподели директорът на МДТ "Константин Кисимов" Васил Вълчев.