Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще посети Българското Черноморие, за да провери готовността за посрещане на летния туристически сезон 2024, съобщиха от Министерството.
В поредица от работни срещи, от 24 до 26 април, в Бургас, Слънчев бряг и Варна той ще се срещне с представителите на туристическия бизнес, както и с различни отговорни институции на държавно и местно ниво - областни управители, местните власти и представители на контролните органи. 
След провеждане на срещите за Южното и за Северното Черноморие са предвидени брифинги за медиите - в к.к. Слънчев бряг на 25 април от 16:30, пред сградата на "Слънчев бряг" АД и във Варна на 26 април от 13:15 ч. - зала "Варна", община Варна. 
На 25 април вечерта министър Евтим Милошев ще участва в церемония по връчване на награди за победителите в Националното състезание по професии 2024, чийто символичен домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" – Варна. Официални гости на събитието ще бъдат министърът на туризма и секретарят на президента по образование, култура и туризъм д-р Илин Димитров. Събитието е с начален час 19:00, хотел "Грифид-Болеро", к.к. "Златни пясъци" и е открито за медии.  
На 26 и 27 април обиколката на министъра на туризма Евтим Милошев ще продължи в градовете Велико Търново и Търговище, като фокусът ще бъде поставен върху развитието на регионите и културно-историческия туризъм. 
Служебният министър на туризма Евтим Милошев съобщи по време на парламентарния контрол в края на миналата седмица, че е планирал в края на другата седмица да осъществи поредица от срещи с местната власт и контролните органи по Северното и Южното Черноморие, за да се увери в готовността за започване на летния сезон. При приемането на поста от бившия министър на туризма Зарица Динкова в началото на месеца Милошев заяви, че служебният кабинет има за задача да направи така, че всичко, което е подготвено за предстоящия летен сезон, да се случи по най-правилния начин.
Междувременно от Министерството съобщиха, че Павлин Петров е новият заместник-министър на туризма в кабинета на министър Евтим Милошев. Павлин Петров е представител на професионалистите в бранша и има дългогодишен опит в частния сектор в сферата на туризма. До момента той беше съпредседател в една от основните браншови организации в сектора –  Българска асоциация на заведенията. В това свое качество е работил активно за утвърждаване на добрите практики и за преодоляване на кризата с кадри в сектора, активно е участвал в диалога за иницииране на обществени дебати и законодателни промени, които да осигурят спокойно и регулирано развитие на бизнеса с правила, валидни за всички участници в бранша. Павлин Петров е магистър по икономика и туризъм в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" – Свищов, има и професионална квалификация по право в УНСС.  Петров е изразил своята готовност да работи за привличане на младите хора за кариера в сектор "Туризъм" и за превръщането на туризма в национален приоритет на управлението, както и за повишаването на качеството на туристическия продукт. 
Другият заместник на министър Милошев, Ирена Георгиева, е опитен специалист в туризма и в държавната администрация като дългогодишен заместник-министър на туризма в няколко служебни и редовни кабинета, информираха днес от ведомството. Ирена Георгиева е завършила социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със златен медал за отличен успех и активна обществена дейност. В професионалния си път има близо 25-годишен управленски опит в сектора като ръководител на туристически агенции. Дълги години е била член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е и неин председател. Като признат международен специалист в туризма Ирена Георгиева е била и член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations). От 2021 г. до 2023 г. Ирена Георгиева е представител на България в Борда на директорите на Европейската туристическа комисия. Начело на политическия кабинет застава юристът с международен опит д-р Веселина Панова, посочват от Министерството днес.