Празничен благотворителен концерт „Христос Воскресе – светла радост донесе!“, със специалното участие на фолклорния ансамбъл „Българе“, калоферски гайдари и ученици, ще има тази събота, 27 април, до градежа на новия православен храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“, съобщават от „Музикаутор“.
Събитието е кулминацията на тържество, организирано от сдружението за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски” и от Столичната община – район „Люлин“. Досега всяко училище в района имаше възможността да посади вековно дърво за здраве и просперитет в двора на храма по време на кампанията „Засади бъдеще!“. Поставени са и табели с датата на засаждане, името на училището и кратка сентенция, с която то се идентифицира.
Преди концерта ще бъде открита и галерия с рисунки под надслов „Великденски шарки, любов и Възкресение“. Произведенията са на ученици от 1 до 12 клас и са на тема „Възкресение“, „Цветовете на Великден“, „Молитва за мир“, „Заедно можем“, „За любовта“, „Рисувам щастие „ и „Светлина и прошка“.
Сдружението „Св. Патриарх Евтимий Търновски” и църковното настоятелство организират проявите с цел изграждане на общности и приобщаване към православието, културата и традициите на нашия народ. Храмът, посветен на свети патриарх Евтимий Търновски, се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район „Люлин". В България няма друг храм, кръстен на св. патриарх Евтимий – един от най-всеотдайните ни духовници и книжовници, а всичко, което се извършва е надежда, че значими неща могат обединяват, посочват от сдружението.
/ДД