В България през миналата година само две хиляди момичета на възраст 10-13 г. са ваксинирани срещу човешки папилома вирус, каза д-р Кремена Пармакова по време на семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите ѝ началото на тази година се отчита увеличаване на броя на ваксинираните момичета, каза още тя и посочи, че около 500 дози се поставят на месец, а една ваксина съдържа две дози. Имунизационният обхват срещу човешки папилома вирус сред младите момичета в България е 22% през 2013 г., като нивото спада до 1,5% до 2023 г., посочи още тя. Ваксината за момичетата на възраст 10-13 г. е безплатна, припомни тя и посочи, че на свободния пазар цената ѝ е близо 500 лв., добави д-р Пармакова.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е със срок на действие 2021-2024 г, като се очаква новата програма да бъде защитена пред Министерството на финансите. На фона на този нисък обхват има риск министърът на финансите да откаже да отпусне средства за новата програма и този риск не е за подценяване, каза д-р Валери Цеков, председател на Българското дружество по иновативна медицина. По думите му е необходимо обществото да покаже, че има място за тази програма и да се повиша обхватът на младите момичета. Д-р Цеков призова родителите, които искат да ваксинират дъщерите си, да потърсят информация от личните си лекари.
В Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.  стратегическата цел е до 2030 г. да се достигне 90% ваксинален обхват на момичетата на 15-годишна възраст. Постигането на 80% обхват сред момичетата ще намали риска от инфекции, причинени от човешки папилома вирус сред момчетата, добави д-р Пармакова.
В 162 държави в света има национална програма за ваксинация срещу рак на маточната шийка. В Европа 39 държави имат национална програма за ваксинация, като 30 от тези държави са от ЕС и Европейското икономическо пространство, посочи още тя.
По данни на СЗО обхватът с ваксина срещу човешки папилома вирус при момичетата в страните от европейския регион е 31%, посочи д-р Пармакова. По думите ѝ ваксината намалява с 88% заболеваемостта от инфекции с човешки папилома вирус типове 6, 11, 16, 18 сред жени на възраст 14-19 г., годишно намалява наполовина заболеваемостта от генитални брадавици сред млади жени в държави с висок имунизационен обхват, намалява заболеваемостта от цервикален плоскоклетъчен карцином и аденокарцином при жени на възраст 15-20 г.
Опитът на държавите показва, че във Великобритания се отчита намаляване с 86% на инфекциите, причинени от човешки папилома вирус, причиняващи рак сред жените на възраст 16-21 г., в Австралия, в периода 2005-2015 г., процентът на заразените с човешки папилома вирус е спаднал от 22,7% на 1,1% сред жените на възраст  18-24 г., в Шотландия има намаляване с 89% на предраковите образувания сред ваксинираните жени, в Швеция намалява с 88% на риска от рак на маточната шийка сред ваксинирани момичета и др.
Не е доказана причинно-следствена връзка между ваксините и появата на аутизъм, на множествена склероза или други автоимунни заболявания, каза още лекарят.
Всички случаи на рак на маточната шийка в Европа през 2020 г. са в резултат от инфекция с високорисков тип човешки папилома вирус. Ракът на маточната шийка е определян като рак на младите, тъй като заема второ място по честота сред жените на възраст 15-44 г.
Доверието на населението към институциите е ниско,  трябва да се повишат познанията на медицинските специалисти,  да се въведат промени в обучителните програми на студентите медици, да се улесни достъпът на желаещите до ваксини и др., добави д-р Пармакова