Нека днес, когато светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида на арменците в Османската империя, да отдадем своята почит към жертвите, призова Атанас Зафиров в декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“.
Нека да си припомним Яворовия стон и болка, вплетени в една от най-прекрасните елегии – „Арменци“, и да си обещаем да не допускаме да се повтарят подобни трагични страници, да не проявяваме търпимост към подобни злодеяния и да се противопоставяме на всяко насилие, апелира той. В името на мира, справедливостта и хуманността нека не забравяме историческата истина и като цивилизовани хора да я отстояваме, добави Зафиров. Историята помни, ние помним, заяви депутатът.
Атанас Зафиров припомни, че на 24 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите от геноцида над арменците. Първоначално датата е обявена за международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. заради ужасните събития, станали през 1915 г. в Османската империя, посочи той. Зафиров отбеляза, че в периода между 1895 г. и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, прокудени извън границите са над един милион души. Това е една неописуема трагедия за арменския народ, за която алармират тогавашни дипломати и интелектуалци от световния елит, коментира той. Част от тези „нещастници клети“, както ги нарича Яворов, намират своя втори дом в България, посочи Атанас Зафиров. Той отбеляза, че българският и арменският народ са тясно свързани в своята историческа съдба.  
През 2015 г. в навечерието на стогодишната от геноцида над арменците българското Народно събрание прие декларация, в която призна извършеното престъпление. Така страната ни вписа своето име сред онези над 35 държави по света, които признаха извършеното престъпно деяние, отбеляза още депутатът от левицата.