Новият исторически роман "Гайдарят" (издателство "Фрийстайл пъблишинг", 2024 г.) на дипломата Светлозар Панов, досегашен посланик на България в Австралия и Нова Зеландия, бе представен тази вечер в Националната Априловска гимназия в Габрово. Събитието бе по случай Световния ден на книгата и авторското право, честван от ЮНЕСКО от 1995 г.
"Това е човешко повествование, не героизира, не превръща българина във велик, но и не го прави недостоен европеец", посочи при представянето Панов. Главни герои в романа са двама млади българи, живели в средата на 19 век - Христо и Мария от габровското село Топлеш. Мирният им живот е връхлетян от зло, след като турска потеря отвлича Мария. 
"Четивото не е традиционен исторически роман, а модерна историческа фикция", коментира издателят Петър Колев и добави, че героите изглеждат съвременни, макар да са живели преди 200 години. Съдбите им са преплетени с реални личности като Васил Априлов и със събития с ключово значение за Европа и целия свят.
Романът цели да повдигне въпроси, свързани с това какви сме били преди два века, за какво са мечтали нашите предци, отбелязва авторът като изтъква, че написаното засяга и темата за образованието. 
Светлозар Панов е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е посланик, генерален консул и дипломат в посолствата на България на няколко континента. Автор е още на романите "Царицата" и "Царицата и дяволът.