Изложба със заглавие "Храм "Св. Николай" в Тутракан - вдъхновение и упование" бе открита в Художествената галерия „Жельо Тачев“ в крайдунавския град. Това съобщиха за БТА от местната община.
В експозицията са представени творби от фонда на галерията. Сред авторите личат имената на проф. Димитър Рашков, проф. Иван Узунов, доц. Светозар Чилингиров, доц. Емил Богомилов, Янко Янев, Стефан Кацаров, Иван Маджаров и др. С рисувани икони и песнопение в изложбата участваха децата от Неделното училище към православния храм.
Събитието е посветено на 10-тата годишнина от откриването на Художествената галерия "Жельо Тачев" и на 160-тата годишнина от построяването на православния храм  "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Тутракан.
Храмът е разположен в началото на Рибарска махала в североизточната част на града. Той е построен с даренията на родолюбиви местни хора и тържествено е осветена на 14 юли 1865 година. Църквата е трикорабна, а красивата и оригинална дърворезба, иконостасът и стенописите са изваяни от майсторите зографи на Тревненската живописна школа Захари Цанюв и неговия син Стефан.
В постоянната експозиция на галерия „Желю Тачев“ са показани произведения на изобразителното изкуство, създадени в периода от 1985 г. до 2017 г. Те са дело на преподаватели от Художествения факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", на техни студенти, както и на други утвърдени български и чужди художници.