Президентът Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с представители на еврейската общност у нас по повод големия религиозен празник Песах. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По повод празника Румен Радев отправи своите поздравления и пожелания за единство, благополучие, смирение и мир. Представителите на еврейската общност връчиха на президента символите на Песах: маца (безквасен хляб), кашерно вино, както и историята на празника.
Еврейският празник Песах (Пасха) започва на 22 април 2024 г. след залез слънце и продължава осем дни. Песах символизира свободата, уважението на традициите, връзката между поколенията, почитта към родителите и миналото на еврейския народ, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Историята на празника е свързана с библейски събития, по-точно Изходът на евреите от Египет на 15-тия ден от месец Нисан. Преди празника всеки дом се почиства, не трябва да има мая, квас или храни, които вкисват. Съдовете се чистят старателно, а много семейства имат и специални за празника съдове. Събирането около празничната трапеза се нарича Седер Песах и има специален ритуал и храни, които символизират Изхода на евреите от Египет. В празничната вечер се чете "Агада" - книга, която разказва историята за спасението. На трапезата се поставят най-красивите съдове, сребърни прибори, свещи, вино и маца (безквасен хляб).