Комисията за детето в Столична община (СО) е разработила проект на Общинска програма за закрила на детето за 2024 година, съобразно потребностите на децата и техните семейства на територията на СО. Това става известно от доклад, внесен от кмета на София Васил Терзиев за обсъждане и гласуване на предстоящото заседание на Столичния общински съвет. 
При разработването на Общинска програма е взета предвид действащата в страната нормативна уредба, стратегически документи, планове, доклади, споразумения и стратегии, се посочва още в доклада. Програмата е израз на волята и готовността на общинската власт за повишаване качеството на живот за всички групи деца, съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословното и психическото им състояние, се допълва още. 
В Общинската програма са заложени седем приоритетни области, към всяка от които са посочени конкретни цели, дейности, изпълнител/партньори, финансиране и срок на изпълнение. Първата цел е подобряване на стандарта на живот на всяко дете, прилагане на индивидуален подход в подкрепяща среда, съобразно потребностите му, личностни качества, знания, умения и интереси.
Друга  описана цел в доклада е осигуряването на достъп на всяко дете до качествена предучилищна подготовка и образование, както и интегриране, и осигуряване на допълнителна подкрепа според установените потребности на децата и учениците от различни етнически групи, със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, и в неравностойно положение
Провеждане на здравна политика към децата, гарантиране на детското здраве и насърчаване на здравословен начин на живот и здравна култура, както и повишаване на осведомеността на обществото относно правата на децата, насилието над деца и стимулиране на активното участие в противодействието му са друга част от описаните цели в доклада. 
Столичната общинска програма за закрила на детето е разработена в синхрон с хоризонталните политики за закрила, като във всички секторни политики - образование, здравеопазване, социална политика, култура и спорт са заложени дейности, с цел подобряване на средата и осигуряване на условия за ефективно упражняване на правата и подобряване качеството на живот на децата и пълноценното им личностно развитие.