Детска работилница за боядисване на великденски яйца отвори в Етнографския музей в Разград. До края на седмицата музейният специалист Христо Христов и екскурзоводът Полина Неделчева ще посрещат ученици от първи  до четвърти клас от всички основни училища в града. С тяхна помощ и под напътствията на своите учители децата ще разучават различни техники на изписване, характерни за разградския край. 
„Идеята е да разкажем и представим пред децата народните обичаи преди и на самия Великден, да им покажем и заедно да боядисаме яйцата с характерни за капанците и разградския край техники“, заяви за БТА Христов.  
Едни от участниците в работилницата бяха първокласници от Основно училище „Иван С. Тургенев“ и второкласници от Средно училище „Христо Ботев”. Всеки от учениците се оказа истински майстор в боядисването и писането на яйца. Момчетата и момичетата споделиха, че вече са помагали на своите родители у дома в подготовката за този светъл празник и знаят, че първото яйце задължително се боядисва червено. 
Преди да покажат уменията си в шаренето на яйца децата разгледаха етнографската сбирка в къщата и научиха за традициите, свързани с Великден. Учениците научиха как навремето бабите са боядисвали яйцата основно с растителни бои, които са получавали от билки и с помощта на допълнителни животински материали. Разгледаха и представените в музея различни варианти на великденски яйца и празничната пита, наречена яйчелник или чупник. В духа на предстоящите празници децата запяха песента “Лаленце се люлее“.