В България ваксинационният обхват със задължителните ваксини е над 85%, но е под препоръчителните 95%, които са необходими за защита на цялото общество. Това каза пред журналисти Дженифър Мелгаард, експерт по обществено здраве и консултант на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България. Мелгаард участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите ѝ в България защитените с ваксина срещу грип или ваксина срещу човешки папилома вирус са под 10%, посочи още тя.
Случаите на морбили в региона се повишават, което може да се дължи на пропуснати ваксинации по време на ковид пандемията, допълни тя и посочи, че СЗО-България подкрепя Министерството на здравеопазването и работят заедно за определяне на ваксинационни програми, включително и за готовност и реакции при разпространение на морбили.
В рамките на Световната и на Европейката имунизационна седмица призоваваме държавите да включат ваксините в бюджетите си, както и да говорим в един глас за въздействието на ваксините, като важен аспект за това са личните лекари и медиите, допълни Мелгаард. По думите ѝ, когато в медиите се разпространяват митове, това може да изложи на риск живота на хората. Ваксините са безопасни, каза още той и добави, че като всяко лекарство и те може да имат леки странични ефекти. Тежките странични реакции са много редки, допълни тя и припомни, че благодарение на ваксините, някои заболявания са изкоренени или почти напълно ликвидирани.
Ежегодно се извършват анализи на база на съобщени случаи за странични реакции с цел да се направи анализ дали появата на дадено заболяване е свързана с ваксина, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. По думите ѝ, ако ваксината е вредна, тя няма да се прилага.
Министерството на здравеопазването има различни идеи за разпространение на информация за ваксините, като за целта се публикуват данни на сайта на ведомството, в социалните мрежи, създаден е и информационен сайт, каза още тя.  Ваксините спасяват живот, но основната им цел е да гарантират на хората повече години в качествен живот, допълни тя.
Безспорно в областта на медицината въобще има четири епохални събития, коренно променили възможностите за лечение и спасили милиони човешки животи – чистата питейна вода, дезинфектантите, антибиотиците и ваксините, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Когато има инструментът ваксини, може да се мисли не просто да се помогне на всички, а и напълно да се премахне дадено заболяване, което е много амбициозна задача. По думите му досега напълно ликвидирана е само вариолата.
Тревожните факти в доклад на СЗО и УНИЦЕФ, изготвен преди няколко месеца, показват, че заради ковид пандемията се срина доверието в имунизационния процес, каза Ивайло Спасов, представител на УНИЦЕФ-България. Рутинната имунизация на децата бележи най-ниските си нива от 30 години насам, но в България нивата на детските задължителни ваксини се поддържат традиционно високи, допълни той.  Притеснително е, че има и нагласи сред общопрактикуващите лекари, които са по-разколебаващи или дори има случаи, в които родителите се сдобиват с фалшив документ за имунизациите на детето си, добави Спасов.