Община Русе набира предложения за награда "Русе" и "Млад творец", които се връчват ежегодно на тържествена церемония в навечерието на 24 май. Срокът изтича на 10 май тази година, съобщиха организаторите от кметството в крайдунавския град. 
С награда "Русе" се удостояват творци, дейци, творчески екипи със заслуги в областта на изкуството и културата, образованието и науката за значителен принос за издигане авторитета на Русе. Тя се връчва в две области - "Изкуство и култура" и "Образование и наука". 
Удостоените с награда "Русе" ще получат бронзова статуетка по авторски проект на скулптора Георги Радулов и диплом.
БТА припомня, че през миналата година бяха раздадени общо седем приза.
С наградата "Млад творец" се отличават млади русенски творци в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години с високи творчески и артистични постижения. Тя е учредена в памет на актьорите - дъщеря и баща, Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума в размер от 600 лева и награден знак, осигурени от тяхното семейство.
Призът през миналата година получи Преслав Ламбев от Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе за ярки творчески постижения като изпълнител и завоювани награди от национални и международни конкурси.