Повече от сто състава с 800 участници ще се изявят тази година на сцената на Фолклорния фестивал "Гергьовски люлки", който ще се състои на 1 май в град Левски. Това съобщават организаторите от Община Левски и Народно читалище "Георги Парцалев -1901".
Фестивалът, който се провежда за десети път, ще бъде открит по традиция в парка до сградата на Общината. Там се представят обичаите, свързани с Гергьовден. След това всички участници ще покажат своето изпълнителско майсторство на сцената на летния театър при читалището.
Заявки са получени от фолклорни формации, танцови състави и клубове, народни оркестри, индивидуални изпълнители и инструменталисти с обработен и изворен фолклор без възрастови ограничения. Те са от Левски, Плевен, Ловеч, Свищов, Никопол, Габрово, Сухиндол, Тетевен и други.
Жури с председател проф. д-р Тодор Киров ще оценява участниците и ще определи носителите на отличията на фестивала -  специалната награда на кмета на Община Левски, на журито, на спонсори, за откритие на фестивала, за най-артистично изпълнение и други.
Водещ на фестивалната програма ще бъде певецът и телевизионният водещ Александър Александров - Алекс, който ще зарадва и с концерт публиката в Левски.
Припомняме, че миналата година участие в "Гергьовски люлки" взеха повече от петстотин изпълнители на различна възраст. Тогава фестивалът се проведе за първи път на сцената на новия летен театър в Левски, който бе открит на 22 септември 2022 година. Той включва сцена, седящи места за 540 души, разположени амфитеатрално, сервизни помещения, изградена е електрическа инсталация, осветление. Има възможности за поставяне на театрални спектакли на открито, провеждане на концерти, фестивали, прожекции на филми.