Състав на Окръжния съд в Хасково наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо български гражданин, издирван в Кипър за кражба, незаконно притежание на имущество, проституция и сводничество, съобщиха от Съдебната палата. Р. А. (48 г.) е бил задържан на 18 април на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при влизането си у нас.
Районният съд във Фамагуста в островната държава го издирва с Европейска заповед за арест (ЕЗА), според която възможният максимален срок на наказание "Лишаване от свобода" за най-тежкото от тези престъпления е 14 години.
Според съда съществува реална опасност А.Г. да се укрие. До неговото международно издирване се е стигнало в резултат на недобросъвестно процесуално поведение. Същият е бил намерен и доведен в Районен съд - Фамагуста, след което е бил освободен срещу подписка, но е нарушил условията за освобождаването му и се е укрил от кипърските съдебни власти.
Задържането му е гаранция за явяването му пред съда в същинското производство за предаването му, поясниха от съда. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.
Аналогично дело в съда в Хасково имаше и вчера, когато магистратите също задържаха под стража турски гражданин за фалшива търговска марка в Румъния.