Асоциация „Българска книга“ обяви вчера краткия списък с номинациите за наградата „Рицар на книгата“ за 2024 година. Церемонията по обявяването и награждаването на победителите ще се състои днес в София и ще бъде кулминацията на ежегодната кампания „Походът на книгите“, която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от ежедневието им навик.
Тази година наградите включват 4 различни категории, а номинираните са изявени учители, журналисти, писатели, преводачи, създатели на онлайн платформи, както и цели библиотеки и учебни заведения.
В категория „Библиотека/библиотекар“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е номинирана заедно с Национална библиотека „Св. св Кирил и Методий“ и Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство. Дори само попадането в това обкръжение е голяма успех за русенската библиотека.
„Номинациите „Рицар на книгата“ отличават личности и институции, които имат принос за издигане на престижа на българската книга и работят за насърчаване на четенето. Те са награди за рицарите на #каузаГрамотност. Защото четящите общества са проспериращи общества. В Световния ден на книгата и авторското право Асоциация „Българска книга“ показва своята благодарност към рицарите на словото и духа и показва важността на книгите и четенето с връчването на наградата. По време на церемонията изразяваме и своята благодарност към всички посланици на четенето, които се включиха в „Походът на книгите“ и които активно работят всеки ден, за да има повече четящи деца и да преодолеем проблемите с функционалната неграмотност“, каза Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.