Математикът и информатик от Русе Виктор Кожухаров, възпитаник на МГ „Баба Тонка“ и носител на наградата „Джон Атанасов“ и на различни високи национални и международни отличия, заедно със състудентите си от Оксфордския университет Радостин Чонев и Харис Лънг от Хонг Конг, спечелиха исторически златен медал на престижната Международна олимпиада по програмиране за колежани (ICPC), чието 46-то издание се проведе в Луксор, Египет.
Това са първите златни медали, завоювани някога от българи в ежегодното състезание за студенти, известно още като „олимпийските игри“ в областта на програмирането. За Оксфорд постижението е най-високото за всички времена от началото на олимпиадата през 1970 година. Това е и историческия първи златен медал на английски университет в състезание по програмиране за студенти. 
Международна олимпиада по информатика (ICPC) е най-старото, най-голямото и най-престижното състезание в света, което привлича най-добрите студенти, изучаващи компютърни науки. Те преминават през оспорвани регионални квалификации, за да достигнат до световния финал, където отбори от по трима студенти се състезават в решаването на 11 сложни алгоритмични задачи в рамките на 5 часа. Състезателите работят заедно на един компютър. Отборите, които решат най-много задачи с най-малко опити и в най-кратко време, се обявяват за победители. Медали получават само първите 12 отбора, като 4 от тях са златни, 4 сребърни и 4 бронзови.
През изминалата година на регионалните състезания са участвали над 40 000 колежани от 111 страни и 3450 университета от целия свят. За финала в Египет се квалифицираха 124 отбора от шест континента.
Златният медал, завоюван от Виктор, Радостин и Харис от Оксфордския университет, нареди отбора на изключителното първо място в Европа за 2023 г. Успехът доказа отново водещата позиция на учебното заведение сред европейските университети в областта на компютърните науки, както и добрата основа на обучението по състезателно програмиране в нашата страна.