1413,06 лева е било средното обезщетение за безработица, изплащано в Русенско през 2023 г., показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Получавали са ги обаче доста малко хора - средномесечният им брой за миналата година е 47.
Чисти 1413 лева на месец е една добра сума за повечето работещи в областта. В края на 2023 г. средната нетна заплата достигна 1341 лева, а средната за годината ще е още по-ниска, тъй като възнагражденията се покачваха през цялата година и в началото й бяха по-ниски. Очевидно при изключително горещия трудов пазар, в който търсенето на кадри многократно надхвърля предлагането, обезщетения за безработица получават само хора, които са били много добре платени и не могат да си намерят също толкова доходна работа.
Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, паричното обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от възнаграждението, върху което са внасяни осигурителни вноски във фонд „Безработица“ за последните 24 календарни месеца. Така че за да получи безработен 1413 лева, средната му заплата за този период трябва да е била над 2350 лева.
 Минималният дневен размер на обезщетението за безработица за 2024 г. е 18 лв. и очевидно няма много желаещи да го получават, а вместо това си намират бързо нова работа. Максималният дневен размер на обезщетението за безработица за 2024 г. е 107,14 лв. на ден и за сума близка до нея няма проблем човек да си почине няколко месеца.