Директен бърз влак Русе-София няма да има скоро. Това стана ясно от съобщението на Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/, че поръчката за доставка на 20 нови бързи влака за дълги разстояния (push-pull) за 1.2 млрд. лв. е прекратена за втори път. Причината - честите смени на властта и вървящите след тях промени на правилата са изяли времето, в което производителите да се вместят, за да направят новите влакове до средата на 2026 година, каквито са европейските изисквания. А тези изисквания са важни, защото парите за поръчката са заложени в евросредствата но Националния план за възстановяване и устойчивост.
Поръчката за 20 нови бързи влака на дълги разстояния няма да се обявява отново, защото очевидно производителите не могат да направят влаковете в кратки срокове, обясняват от МТС.
Така поне единият от двата въпроса на русенския депутат Иван Белчев до служебния транспортен министър Георги Гвоздейков получи отговор преди явяването на министъра на парламентарен контрол.
Белчев настоява за директен влак Русе-София без прекачване в Горна Оряховица.
Остава да чуем отговора на другия ми въпрос към министъра - може ли да се осигури нощен влак със спален вагон по линията Русе-Пловдив.