От Българския туристически съюз (БТС) са направили предложение експедицията 40 години от изкачването на Еверест да бъде наградена с почетния знак на президента Румен Рдев, каза председателят на БТС Венцислав Венев по време на честването на 40 години от експедиция „Еверест 1984 г.“ Церемонията се състои в хотел „Алпинист“ в курортен комплекс „Мальовица“. 
„Точно преди 40 България се нанася на картата на световния алпинизъм, защото тази експедиция е знакова не само за България, а за целия планински свят. Тази експедиция поставя няколко знаменитни рекорда, защото някои от тях още не са достигнати и повторени“, каза още Венев. Той добави, че една организация е силна, когато помни и пази традициите . По думите му такава е Българският туристически съюз.
Сред присъстващите в залата са и алпинистите в експедицията от изкачването на върха през 1984 година- Георги Имов, Методи Савов, Кънчо Долапчиев, Петко Тотев, Огнян Балджийски, Костас Канидис.  
Честването започна с поздрави от хор „Планинарска песен“, официални приветствия и едноминутно мълчание в памет на всички загинали алпинисти. 
По случай годишнината по – рано днес е направен поход до втора тераса на връх Мальовица от алпинисти, като някои от тях са алпинистите, изкачили Еверест през 1984 година. 
Организатори на днешното събитие са Български туристически съюз, Българската федерация по катерене и алпинизъм, с домакинството на Туристическо дружество „Мальовица“. 
На днешния ден през 1984 година алпинистът Христо Проданов изкачва най-високия в света връх - Еверест (8848 м). Той е първият български алпинист, който го покорява по един от най-трудните маршрути - Западния гребен, наричан "Жестокия път". Христо Проданов е първият алпинист в света, изкачил върха през април, когато метеорологичните условия са крайно неблагоприятни, четвърти в света -  достигнал сам до вр. Еверест, и тринадесети -  покорил го без кислороден апарат. Той загива на 22 април 1984 г. на слизане от върха, сочи справка на отдел „Справочна“ към БТА. 
След него на 8 май на Еверест стъпват Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – Никола Петков и Кирил Досков.
Както БТА писа, Първата българска експедиция за изкачване на Еверест отбелязва 40-годишнина с поредица тържествени събития. 
На 24 април, сряда, от 19:00 часа във Военния клуб в София под патронажа на президента Румен Радев ще бъде официалното честване от експедицията "Еверест 84". На него ще бъдат представени архивни материали на БНТ и БНР (филмови кадри и звукови записи) от 1984 г., както и фотоизложба.
(Следва)