За неучебен ден за всички училища в страната ще бъде обявен 2 май. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
"Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни - родителски организации, директори на училища, синдикати, както и с анализ на данните от цялата страна", обясни министър Цоков. По думите му много от кметовете вече са издали заповеди за обявяване на 2 май за неучебен в техните общини. В тези общини има 1414 училища, в които учат повече от половин милион деца - над 70 процента  от всички ученици в страната.
За тях втори май вече е определен за неучебен ден. "С решението да го обявим за неучебен в цяла България, ще създадем равнопоставеност между всички ученици в страната", подчерта министър Галин Цоков.
Както БТА писа по-рано днес, Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" предложи на Министерството на образованието и науката (МОН) 2 май да бъде неучебен ден за децата и учениците от всички образователни институции. Това съобщи председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.
Той уточни, че "това е предложение от хиляди родители и учители от страната, и ще постави в равностойност учениците и учителите в общините, чиито кметове не са издали подобна заповед".