Под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Търговище се води разследване за държане с цел разпространение без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества. Към наказателна отговорност е привлечен 32-годишен мъж от областния град. Става въпрос за престъпление по чл. 354а, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.
Мъжът е задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение. Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Н.П. е задържан на 18 април т.г. след като при полицейска проверка в него е открита суха тревиста маса. Проверката е извършена в района на жп гарата в Търговище, наркотикът е иззет по надлежния ред, уточниха за БТА от Областната дирекция на МВР. Направеният полеви тест реагирал на марихуана, а първоначално измереното количество е около 70 грама. Назначена е експертиза, която да покаже точното количество марихуана и процентното съдържание на наркотично вещество в нея. 
Мъжът е задържан веднага. Днес е привлечен като обвиняем. Той е осъждан за същото престъпление през 2022 г. и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок по предходното осъждане.
Работата по доказване и документиране на престъплението продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Търговище.